The Confusion släpper nytt album – sjunger om Tjernobyl: ”Handlar om barndomsminnen”

För 35 år sedan inträffade reaktorolyckan i Tjernobyl.

Under fredagen släpper Sundsvallsbandet “The Confusions” ett nytt album och två av låtarna där i handlar om deras minnen av tiden då olyckan inträffade.


– Jag kommer ihåg hur föräldrarna sa åt oss att hålla oss inne för att det kunde finnas radioaktivitet i regnet som föll den valborgsmässoaftonen, säger Mikael Andersson-Knut, sångare och gitarrist i bandet.

https://www.st.nu/artikel/the-confusion-slapper-nytt-album-sjunger-om-tjernobyl-handlar-om-barndomsminnen

Bandet
Bandet “The Confusions”. Från vänster: Zarah Andersson-Knut, keyboard och sång. Mikael Andersson-Knut, sång och gitarr. Magnus Thorsell, bas. Mattias Löfström, trummor. Bild: Privat

I slutet av 2020 släppte bandet låten “Suburbian ghosts” och den singeln är med på skivan som släpps under fredagen.

– Albumet som kommer handlar mycket om tiden vi lever i nu, men låten “Suburbian ghosts” handlar mer om barndomsminnen från tiden då Tjernobyl inträffade och hur det påverkade en som barn, säger Mikael Andersson-Knut.

Även låten “Dont you worry” som är en av bandets senaste låtar på den nya skivan handlar om hur deras barndomsliv påverkades efter Tjernobyl.

– Låten “Dont you worry” handlar mycket om den hets kring vad det innebar för oss att det kom radioaktiv nedfall, säger Mikael Andersson-Knut.

Ett återkommande tema från tidigare videor är barn i masker som i denna låt rör sig i kvarteren som bandmedlemmarna rörde sig i som barn. Bild: Privat
Ett återkommande tema från tidigare videor är barn i masker som i denna låt rör sig i kvarteren som bandmedlemmarna rörde sig i som barn. Bild: Privat

För Mikael Andersson-Knut handlar låten “Suburbian Ghosts” väldigt mycket om valborgsmässoaftonen året som Tjernobylolyckan inträffade.

– För mig som hållit på mycket med texterna handlar det mycket om minnen kring att de vuxna sa åt oss att inte gå ut för att smälla med smällare och raketer den kvällen på grund av att de skulle regna, säger han.

“Ni ska inte vara ute när det regnar i kväll” och “det finns radioaktivitet i regnet”, minns Mikael Andersson-Knut att hans föräldrar sa till honom den dagen.

– Vi stannade naturligtvis inte inomhus utan vi var ute och smällde smällare. Det är den kopplingen låten har till Tjernobyl, men den handlar även om gamla minnen och personer som fanns i förorten, säger han.

Låten “Suburbian Ghosts” – En av de låtar som släpps av Sundsvallsbandet “The Confusions” i deras nya album:

Tjernobylolyckan inträffade den 26 april 1986. Mikael Andersson-Knut var då 13 år gammal.

– Olyckan hade visserligen hänt några dagar innan men det var väldigt aktuellt med det här och man visste inte vad som fanns i regnet. Vi var mycket ute och fiskade på den tiden och många insjöar blev klassad som mer eller mindre radioaktiva, säger han och fortsätter:

– Låten handlar inte just om fiskandet, men det är alla minnena som har lagt grunden till den låten.

Albumet kommer innehålla 20 låtar och släpps under fredagen 23 april.

– Det blir en dubbelvinyl med 20 låtar. Vinylen har 20 låtar, men digitalt via bland annat Spotify släpper vi tio av de låtarna. Så vinylen blir lite mer omfattande. Senare i höst släpps de resterande tio låtarna även digitalt, säger Mikael Andersson-Knut.

Bandet
Bandet “The Confusions” släpper i morgon sitt nya album. Bild: Privat

Sundsvalls Tidning, Jakob Sköld jakob.skold@st.nu

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s